RECEPTY
Milí zákazníci, rádi bychom Vám k naši aktuální nabídce přidali i inspiraci k chutné úpravě masa nebo "dobrému receptu" k vaření.
ŽABČICKÝ KOHOUTEK:
výtečné maso k jakékoliv úpravě, ...
SILPANCHO
- recept od naší zákaznice paní Evy :
asi 600 g zadního hovězího (na 3 – 4 porce)
3 – 4 vejce
2 cibule (nejlépe bílé)
2 – 3 velká rajčata
2 feferonky
Strouhanka
Olej obyčejný a olivový
Sůl, pepř
Tenké pláty masa osolíme, opepříme a obalíme ve strouhance. Pak rozklepeme na hodně tenko – tak, aby porce byla téměř přes celý talíř, a aby strouhanka byla zaklepaná do masa (naklepávám v mikrotenovém sáčku). Maso srolujeme a necháme stranou odpočinout.
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na hodně, hodně tenké plátky, stejně tak rajčata, feferonky nakrájíme na malilinkaté nudličky. Zamícháme s olivovým olejem a solí a necháme přikryté v lednici.
Brambory nakrájíme (lepší jsou malé brambůrky, nové mohou být i se slupkou) na čtvrtky, nebo velké brambory na silnější kolečka a upečeme v troubě do růžova (pokud solíme, tak až při servírování a jen málo). Když jsou brambory hotové, připravíme si volská oka a odložíme je do trouby k bramborám. Pak na oleji opečeme zprudka z obou stran maso – krátce, je brzo hotové – asi jako světlejší topinky.
Na talíř dáme brambory, na ně maso, na něj vejce a zasypeme zeleninou. Původní jihoamerický recept dává na brambory ještě vařenou rýži, aby porce byla dostatečná pro hladové honáky, ale nám stačí jen brambory.
Dobrou chuť.
SLEPIČÍ VÝVAR
-ochutnejte magickou sílu silného slepičího vývaru, jenž "léčí" po nemoci i flámu.
Suroviny :
- 1 slepice, mrkev, petrržel, celer, cibule, koření ( 4 kuličky nového koření, 5 x celý pepř, sůl, špetka muškátového oříšku, sůl ), drobně nasekaná čerstvá petrželka nebo pažitka,
- domácí nudle nebo celestýnské nudle
Postup:
- slepici omyjeme a načtvrtíme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Na malém plameni vývar táhneme k bodu varu. Začne-li se na povrchu srážet bílkovina, odstraníme ji sítkem (vývar tak zůstane čistý), přidáme koření, na větší kusy nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli (necháte-li na cibuli i poslední čistou slupku, polévka bude mít krásně zlatavou barvu).
- Vývar dále necháme probublávat v zakrytém hrnci a vaříme do změknutí slepice (cca 2 hod.), následně vývar zcedíme, maso ze slepice obereme, nakrájíme na menší kousky a vrátíme zpět do vývaru společně s nakrájenou mrkví.
- Následně do hotového vývaru přidáme nasekanou petržel nebo pažitku.
- Podáváme s předem připravenými domácími nudlemi nebo celestýnskými nudlemi.
V době, kdy se vaří vývar si připravte nudle do polévky.
CELESTÝNSKÉ NUDLE:
Suroviny:
- 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, sůl
Postup:
- suroviny umícháme v jemné těstíčko, malou pánvičku slabě potřeme olejem, rozehřejeme a následně na ní vlijeme připravené těsto lžící nebo malou naběračkou. Vzniklou placičku opečeme z obou stran do zlatova a po vytažení ihned nakrájíme na tenké proužky. Postupně stejným způsobem tvoříme další 3 placičky na celestýnské nudle.
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
DIP S PEČENÝM ČESNEKEM, BAZALKOU A PARMEZÁNEM
3 palice česneku
250g zakysané smetany,
4 lžíce olivového oleje,
2 lžíce parmezánu (1 se strouhaným sýrem, 1 na hoblinky),
čerstvou bazalku
sůl, pepř
Postup:
Troubu předehřát na 180°C, vršky česneku odříznout, zakapat 2 lžícemi olivového oleje a osolit. Takto připravený česnek zabalit do alobalu a dát cca na 1 hod. péct. Upečený česnek nechat vychladnout, následně stroužky vymačkat ze slupek do mísy, přidat zakysanou smetanu, 2 lžíce olivového oleje, nasekanou bazalku, strouhaný parmezán a vše promíchat, dochutit solí a pepřem.
Dle chuti možné přidat piniové oříšky restované nebo nasekané a ozdobit hoblinkami zbylého parmezánu.
KUŘECÍ KEBAB
500g kuřecích prsou,
200g smetany ke šlehání
1-2 stroužeky česneku,
petržel
máslo
sůl, pepř
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky, vložíme do mixéru a nahrubo umixujeme. K masu přidáme smetanu, česnek, sůl a pepř a mixujeme dále do jemné směsi. Následně přidáme nasekané bylinky a navlhčenýma rukama tvarujeme na špejli masové válečky.
Kuřecí kebaby opečeme na másle na rozpálené pánvi nebo upečeme v předem vyhřáté troubě( 200°C na cca 10-15 min dle velikosti).
PIKANTNÍ KRŮTÍ KEBABY
1kg krůtí maso mleté
2 stroužky česneku, jemně sekaný
2 šalotky jemně nasekané,
½ čerstvé červené papriky, jemně sekaná
½ červené chilli papričky
čerstvé bylinky (sekaná petrželka, sekaný citrónový tymián)
citrónová kůra
1 vejce
sůl, pepř
olej
V míse smícháme veškeré přísady, ochutíme solí a pepřem a na grilovací jehlu postupně z masové směsi tvoříme dlouhý váleček.
Následně rozpálenou grilovací mřížku potřeme olejem a grilujeme na ní kebaby ze všech stran. Před otočením nechejte kebaby zatáhnout, aby se směs neodlepovala od jehly.
Dle velikosti grilujeme cca 8-10 min.